Какво казват британските архитекти за паметника

Цветелина Димитрова, архитект
Росен Пецев, архитект

По стечение на обстоятелствата, скорошните събития около паметника „1300 години България“ ни завариха далеч от родината. Физическата дистанция не ни позволи да вземем пряко и активно участие в кампанията против неговото разрушаване. Това, което успяхме да направим обаче е да представим проблема на приятели и колеги тук във Великобритания и да помолим за тяхната позиция като независими професионалисти с отношение по конкретната тематика.
Изброените по-долу мнения отразяват личната позиция на колеги от настоящата ми месторабота (предимно), с които поддържам близки професионални взаимоотношения. Те бяха така добри да поемат тази инициатива присърце и да отделят от личното си време, за да се потопят в този не дотам личен проблем и да споделят своят опит и позиция.
Сърдечни благодарности за което!

Дан Славински
Simon Bowden Architecture, архитект

Паметникът, каквото и да мисли човек за неговата външност, е важен културен елемент в градската тъкан на София.
Аз съм на мнение, че град или народ, който е наясно със своето минало, би вървял много по-уверено напред към своето бъдеще. Подкрепям идеята за запазването на паметника. От самия дебат става ясно, че има хора, които се чувстват обидени от тази скулптура. Поради това, съпътстващата му истотия би могла да бъде експонирана в близост до паметника като информативно и уважително обяснение на контекстът в който паметникът е бил замислен.
Повечето култури имат периоди или моменти от миналото си, от които се срамуват. Народът е силен тогава, когато се изправи пред тях и говори открито. Ако не се прави нищо в тази посока, това води до невежество и лоши асоциация с миналото и позволява погрешното схващане да остане.

Крис Мулхоланд
Foster + Partners, асистент архитект

По мое мнение, като архитекти, където е възможно, трябва да използваме старото/съществуващото като основа на нещо ново, а не просто да разрушаваме и възтановяваме. В конкретния случай, събарянето на този красив мемориал, няма да е само отнемане на силното му физическо присъствие, но и изтриване на важна част от Българската история, а заедно с това и брилянтното й представяне от скулптора.
Архитектурата би трябвало да се създава за да устоява.

Кристина Санчез
Foster + Partners, архитект

Елемент като този паметник притежава неoспорима художествена и архитектонична стойност. Имайки в предвид фактът, че той е мощен символ, следва това е решение да се вземе от хората пряко засегнати от него, отчитайки техните собствени обстоятелства.
За мен, като чужденец, тази структурата е ценен документ/запис, отразяващ период от историята, дори и в сегашното си състояние.

Даниел Родригес
Foster + Partners, архитект

Градът е съвкупност от различни моменти, минали, настоящи и бъдещи: неговите обитатели, градски пейзаж, сгради, инфраструктура и паметници.
Паметникът „1300 България“ е част от историята на София и България. Той е част от градската тъкан и притежава художествени и архитектонични стойности, които преинава отвъд неговата историческа символика.
Много паметници по света имат силно исторически и религиозен характер, отразяващи различни моменти от историята. Векове след тяхното построяване, те са там, за да ни напомнят за тези моменти, но те също носят със себе си и неоспорима художествени и културни ценности. Тези стойности са част от наследството и богатството на града и трябва да бъдат закриляни и съхранени.

Едже Топ
Foster + Partners, архитект

Намирам че паметника е естетически и културно важен и бих подкрепила неговата реконструкция.

Елин и Кристиан
Foster + Partners, архитект / graphic novelist

Гражданите на София не трябва да отричат това, което представлява паметника за тях – уникална исторически опит и наследство, който ги отличава, в контекста на останалите европейски нации и им дава трудно спечелено знаие за това какво може обществото да причини на своите граждани. Те би трябвало да запомнят, че паметникът също така представлява определен апетит за бъдещето,
който е бил роден от пост-социалистическата ера, и което вдъхновява неговите Европейски братя и това е нещо от което Европейците се нуждаят днес повече от всякога.
Навсякъде из Европа, в тези времена на криза, носталгията се предпочита пред находчивото мислене. Мемориал предхождащ ВСВ поставен на мястото на уникална скулптура – която е отправена към миналото, но същевременно към бъдещето, би било нещастно продължение на идеализирането на миналото към което ние нямаме пряка връзка.
Всяко доброто изкуство е „неудобно“ докато не се научим да го ценим. Тази скулптора не е изключение. Ако се полагат подходящи грижи и когато сянката на комунистическия строй избледнее още повече, през предстоящите години, аз вярвам, че паметникът „1300 България“ ще стане известен както сред софианци, така и сред европейската публика със своите собствени достойнства. Пазете го!

Фредерико Франсиско
Foster + Partners, архитект

Не можеш да прикриеш историята, но можеш да бъдеш част от нея.
Предложение към правителството:
Не пилейте пари за разрушаване му, а го реновирайте. Създайте отворен конкурс за архитекти и дизайнери с цел възтановяване на скулптората и нейните качества, така че тя да стане разбираема за гражданите.

Джовани Патаня
Foster + Partners, архитект

Когато видях този паметник за първи път, не можах да повярвам, че е проектиран в началото на 80-те години. Ясно е, че Валентин Старчев е имал визия и тази визия е отразена в ясно изразени архитектурни форми, играещи заедно красива игра на сила и баланс. Глупаво е да се мисли, че само заради липсата на основателни идеологически причини и защото хората все още не разбират стойността на паметника, трябва да се отървете от него.
Бих се борил, за да се избегне това да се случи.

Касанг Каджанк
Foster + Partners, архитект

Вярвам, че този паметник е от силно културно значение, олицетворявайки характера и духа на съвременото присъствие, важност и подход на Валентин Старчев.
Премахването или демонтирането му ще бъде премахване на ключов аспект от историческата и културната памет.

Лука Кароти
Foster + Partners, архитект

Стойността на паметника се състои в паметта която той съхранява. Историята на нашите градове не е само в съзнанието ни, а и в местата и паметниците, които я отразяват.
Познанието и уважението към историята е първата крачка към това да се учим от миналото ни.
Не можем да създадем по-добро бъдеще, опитвайки се да изтрием нашето минало.
Каква памет бихме имали, ако искаме да разрушим местата, които са нейни носители?

Матю Кернан
Foster + Partners, асистент архитект

Вярвам, че културните стойности на подобни паметници са ценни във всеки аспект по отношение на нашата история.
Премахването + демонтирането на този паметник ще бъде стъпка назад. Хората не харесват неща, които не разбират. Ето защо ние трябва да поставим акцент върху образоването на другите, а не унищожаването и започването отначало.

Меар Джагдживан
Foster + Partners, архитект

Нашата история е съставена от сгради, паметници и пейзажи, които я отразяват.
Трябва да имаме мерки, чрез които да запазваме, съхраняваме и защитаваме историческата ни среда.
Променяйки важните места, рискуваме да загубим това, което ги прави специални. Не трябва да губим тази памет завинаги.

Сонг Минг
Foster + Partners, асистент архитект

Намерението ми в това изявлене е да насоча вниманието към това как една велика култура е била унищожена от човешката сила. Ще дам за пример Китай.
През последните 60 години Китай направи една от най-огромните урбанизирани трансформации на провинциални райони, което е високо оценено от международни наблюдатели. Въпреки това, някой хора вярват, че тези транфрормации са неустойчиви, тъй като те са довели до разрушаването на градове през вековете от непрекъснато сменящите се политически движения. Съпоставяйки новите търговски и производствени градове с исторически зрелите градове, които съдържат по –стара градска тъкан, по – старите определено не се справят добре икономически. Поради което те ще бъдат бързо и масово унищожени за да проправят път за нови предприемачества.
В допълнение, скокът в цената на земята подсилва обновяването на градската среда и разрушава местната градска тъкан, която е на повече от няколко стотин години.
По мое мнение паметникът 1300 години е велика и вечна съвременна скулптура. Тя олицетворява вярата на няколко поколения и историята на държавата. Надявам се България да не допуска същата грешка като нашата. Безспорно е че той трябва да бъде защитен по най-добрият начин.

Робърт Сиймър
Архитект

Съгласен съм, че скулптурата на Старчев трябва да се запази и изцяло възтанови. Тя е удивителна съвремената скулптура , отразяваща важно честване в историята на България.

Кристина Гресер
se-g architects/управител

Познавам мястото и паметника от посещение на София през лятото на 2013. Първото ми впечатление, въпреки неговото упаднало състояние, беше много позитивно! Това произведение е силен документ от след военното изкуство в България и отразява много добре промените във времето, дори в настоящото си състояние. Да разрушиш скулптурата би било акт на насилие срещу българското културно наследство и престъпление срещу добре известна скулптура/произведение на изкуството.
Тя не бива да бъде подменяна от неуместен „нов“ монумент от по-ниско качество!!!

Документи